Διαμεσολάβηση προ των πυλών; Και όμως μπορεί παρά τον Έκο που υποστηρίζει πώς τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. Χιλιοειπωμένο και παρεξηγημένο.

Ειδήσεις πάντα υπάρχουν, απλά ανάλογα την εποχή και τη σημασία τους άλλες φορές δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή και άλλοτε όχι.

Εν μέσω θέρους πάντως, πέρασε στα …ψιλά μια είδηση που αναμένεται το επόμενο διάστημα να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφασή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης τροποποίησε παλαιότερη απόφασή του για τη διεύρυνση του αντικειμένου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που εξέταζε τη μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης.

Πλέον, μεταξύ άλλων, προστίθεται ένα ακόμα αντικείμενο που έχει να κάνει με την «εξέταση ζητημάτων υποχρεωτικότητας ή μη, της χρήσης του θεσμού της Διαμεσολάβησης στο ελληνικό δικαιϊκό πλαίσιο…και ειδικά θέματα εισαγωγής περαιτέρω μεθόδων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών».

Επί της ουσίας λοιπόν, για πρώτη φορά μετά από το 2010 όταν και εισήχθη ο θεσμός της διαμεσολάβησης στο ελληνικό δικαιϊκό σύστημα με τον νόμο 3898, επιχειρείται μια ουσιαστική νομοθετική πρωτοβουλία και ανοίγει η συζήτηση μεταξύ άλλων και περί υποχρεωτικής προσφυγής στη διαμεσολάβηση, ως προστάδιο(;), πριν τις δικαστικές αίθουσες.

Φαίνεται ότι το υπουργείο έτεινε ευήκοον ους σε μια σημαντική μερίδα του νομικού κόσμου αλλά και των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών που ζητούσαν μετ΄επιτάσεως σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο, πώς πριν μερικές βδομάδες είδε το φως της δημοσιότητας μια πανελλήνια έρευνα του Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών (Σ.Ε.ΔΙ) σχετικά με την αξιολόγηση και τις προοπτικές της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα, που έλαβε χώρα μεταξύ των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για χρονικό διάστημα 15 ήμερων.

Στα πολλά αξιοσημείωτα- κάποια εκ των οποίων θα αναφερθούν και παρακάτω- το γεγονός πώς είναι η πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτυπωθεί η άποψη των ανθρώπων που έχουν διαπιστευθεί προκειμένου να αναδειχθούν τα κρίσιμα ζητήματα της διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, το 93% των ερωτηθέντων συμφωνεί με μια νομοθετική ρύθμιση υποχρεωτικής ενημέρωσης των μερών.

Επί της ουσίας δηλαδή, όπως συμβαίνει σε πολλές προηγμένες νομικές τάξεις τα μέρη θα προσέρχονται σε έναν διαμεσολαβητή όπου μετά την ενημέρωσή τους θα αποφασίζουν αν επιθυμούν ή όχι να επιλύσουν τη διαφορά τους με διαμεσολάβηση.

Αν δεν το επιθυμούν, θα λαμβάνουν μια βεβαίωση από τον διαμεσολαβητή την οποία θα προσκομίζουν κατά την άσκηση ενδίκων μέσων.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονιστεί ότι αυτή είναι μια πρόταση από τις πολλές που μπορούν να υιοθετηθούν από την νομοπαρασκευστική επιτροπή, όπου μεταξύ άλλων μπορεί να προταθεί και η υποχρεωτική επίλυση κάποιων υποθέσεων απευθείας με διαμεσολάβηση κλπ.

Μάλιστα, το 82,6% των ερωτηθέντων συμφωνεί και με την ύπαρξη κινήτρων (φορολογικών κά) προς τους δικηγόρους, που εκ του νόμου έχουν υποχρεωτική παρουσία στη διαδικασία, προκειμένου να προωθηθεί ακόμα περισσότερο ο θεσμός.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι απλά να προβλεφθεί κάτι νομοθετικά αλλά να υπάρξει και αλλαγή της κουλτούρας ως προς την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν μέσω της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, πώς πάνω από το 92% των διαμεσολαβητών που ρωτήθηκαν έθεσαν τον θέμα της αναβάθμισης της διαμεσολάβησης προτείνοντας να αποτελέσει γνωστικό αντικείμενο σε πανεπιστημιακές σχολές (όχι μόνο στις νομικές σχολές δηλαδή) προκειμένου να διαμορφωθεί από νωρίς στις νέες γενιές η συνείδηση περί εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών και συγκεκριμένα της διαμεσολάβησης.

Ως προθεσμία περάτωσης των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα αναβαθμίσει το θεσμό της διαμεσολάβησης σύμφωνα και με τις πρόσφατες υπουργικές εξαγγελίες και θα εξετάσει τα ζητήματα πιθανής υποχρεωτικότητας προσφυγής σε αυτήν αλλά και της τυχόν εισαγωγής άλλων μεθόδων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών έχει οριστεί η 30η Σεπτεμβρίου.

Αυτό δημιουργεί την προσδοκία πώς ίσως και μέσα στο 2017 υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις. Μήπως τελικά και τον Αύγουστο προκύπτουν ειδήσεις και μάλιστα καλές;