Καμία προστασία πρώτης κατοικίας για χρέη σε δημόσιο και ιδιώτες. Την αλλαγή της αναλογίας φυσικών πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιδιώκει η κυβέρνηση, ώστε σταδιακά να διενεργούνται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την αδρανοποίηση των φυσικών πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία.

«Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πλειστηριασμοί και κυρίως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε σχέση με τους φυσικούς», τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή Breakfast με τον Γιάννη Λαυράνο ο δικηγόρος με εξειδίκευση στα ακίνητα, Δημήτρης Μπούκας.

«Οι θεσμοί ζητούν συγκεκριμένα νούμερα που πρέπει να πιαστούν. 50 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, 500-700 ανά μήνα το πρώτο τρίμηνο του 2018, 1.000 ανά μήνα από τον Μάρτιο, για να φτάσουμε στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 που να είναι 2.000 κάθε μήνα», είπε.

Παράλληλα, αναμένεται να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια προστασίας, βάσει το νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, ώστε να μην τον χρησιμοποιούν στρατηγικοί κακοπληρωτές για να καθυστερούν τον διακανονισμό των οφειλών τους.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπούκας υπάρχει ζήτημα όταν κάποιος οφειλέτης δηλώνει ως κύρια κατοικία ένα ακίνητο που κινδυνεύει με πλειστηριασμό ενώ κατέχει αρκετά ακόμα ακίνητα.

«Υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μόνο για όσους έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στο Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη μέχρι 31/12 του 2018.

Άρα δεν υπάρχει οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας όπως υπήρχε μέχρι τέλη του 2014», τόνισε. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο συζήτησης της αίτησης, δεν πρέπει να υπερβαίνει για τον άγαμο τις 180.000€, για τον έγγαμο τις 220.000€ και με προσαύξηση κατά 20.000€ για κάθε τέκνο με ανώτατο ποσό τις 280.000€.

Επίσης, θα πρέπει να βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία δηλώνοντας ακαθάριστο εισόδημα (προ φόρων) έως 13.906 ευρώ για άγαμους και έως 35.086 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες.

«Υπάρχει μία συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες, οι οποίες θα κινηθούν κυρίως κυνηγώντας του στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτή η μερική προστασία ισχύει για οφειλές προς τράπεζες, όχι όμως προς δημόσιο και ιδιώτες.

Εκεί η διαδικασία είναι διαφορετική. Υπάρχουν κατασχέσεις ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο που γίνονται χωρίς δικαστική απόφαση και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει καμία ασπίδα προστασίας της πρώτης κατοικίας για χρέη από ιδιώτη σε ιδιώτη», τόνισε ο κ. Μπούκας.