Κορωνοϊός: Τι ισχύει για α΄κατοικία και εξωδικαστικό. Οι συνθήκες που βιώνουμε λόγω της κρίσης του Covid-19 είναι πρωτόγνωρες και οι οικονομικές επιπτώσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δύσκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια αφού ο ιός εξελίσσεται δυναμικά.

Όπως αναφέρουν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού «desperate times call for desperate measures”,  δηλαδή σε καιρούς απελπισίας απαιτείται να ληφθούν μέτρα απελπισίας ή αλλιώς εκτός κανονικότητας.

Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο αναφορικά με την προστασία της υγείας του κοινωνικού συνόλου όσο και για την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι -με τα μέχρι τώρα δεδομένα- ήδη διανύουμε τον τελευταίο μήνα ισχύος αφενός του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας (ν.4605/2019), αφετέρου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (ν.4469/2017).

Αρκετές συζητήσεις γίνονται μήπως λόγω των έκτακτων συνθηκών δοθεί κάποια σχετική παράταση και μήπως αλλάξουν οι σχετικές προϋποθέσεις ένταξης στους σχετικούς νόμους. Και όλα αυτά ενώ αναμενόταν να έχει ήδη βγει στη δημοσιότητα το νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο που θα αντικαθιστούσε (σχεδόν) όλες τις υπάρχουσες οφειλές.

Ωστόσο, μέχρι την (τυχόν) ανακοίνωση παρατάσεων ή αλλαγών, υπήρξαν κάποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις από πλευράς της κυβέρνησης για εκείνες τις κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 75 Α΄, 30-03-2020- άρθρο 5):

  • Για τα φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε διαδικασίες μετά την υποβολή της αίτησης καθώς και πληρωμές δόσεων συμφωνημένης ρύθμισης οφειλών στο πλαίσιο της προστασίας 1ης κατοικίας (ν.4605/2019) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών (ν.4469/2017). Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται και οι προθεσμίες που αφορούν σε πληρωμές δόσεων στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010), που περιλαμβάνει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρο-εμπόρους (Ν. 3869/2010).
  • Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από την κρίση όπως αυτοί έχουν εξειδικευθεί στις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά και στις ακόλουθες υπουργικές αποφάσεις και έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές του μέσω του εξωδικαστικού δικαιούνται τρίμηνη αναστολή καταβολής δόσεων. Παράλληλα, αναστέλλονται οι σχετικές διαδικασίες στον εξωδικαστικό υπό την προϋπόθεση ότι έχει κατατεθεί εμπρόθεσμα η σχετική αίτηση.
  • Όσοι οφειλέτες δεν θα λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση αλλά έχουν πληγεί από την κρίση (με βάση τις σχετικές ΠΝΠ και υπουργικές αποφάσεις) δύνανται να λάβουν την τρίμηνη αναστολή πληρωμών, εφόσον η σχετική αίτηση που καταθέσουν γίνει δεκτή από την τράπεζα ή την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων απόδάνεια και πιστώσεις.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όσοι πληρούν τα σχετικά κριτήρια ασφαλώς και μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως οι σχετικές δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μια και δεν μιλάμε για διαγραφή οφειλών αλλά αναστολή τους.

Έχοντας ως δεδομένο λοιπόν ότι η διάρκεια της κρίσης είναι απρόβλεπτη θα πρέπει να κάνουν τους υπολογισμούς.

Την ίδια ώρα όμως και η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τρόπους αποφυγής δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων» εξαιτίας της πανδημίας.