Ένα νέο «λίφτινγκ» αναμένεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών –σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης– στο νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών από τους servicers. Έχοντας κατά νου πως πολλές φορές άλλες είναι οι εξαγγελίες, άλλες ρυθμίσεις εισάγονται προς ψήφιση στη Βουλή και άλλες ψηφίζονται, το επόμενο χρονικό διάστημα και σίγουρα πριν το τέλος του χρόνου, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Κατ’ αρχάς το επιτόκιο θα είναι πλέον σταθερό στο 3% για τα πρώτα 3 χρόνια ενώ σήμερα κυμαίνεται στο 6%-7%, αφού υπολογίζεται βάσει Euriborσυν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές, ενώ για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν ήδη σταθερό στο 3%. Σίγουρα μια σημαντική ανάσα για τους οφειλέτες που θα μπορούν να ξεπεράσουν τη δύσκολη περίοδο της μεγάλου ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
Επιπλέον, ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα αναμένεται να γίνει πράξη. Ο λόγος για την τροποποίηση/βελτίωση του αλγορίθμου- μαθηματικού τύπου βάσει του οποίου (δεν) γινόταν η διαγραφή του χρέους. Έτσι, το επόμενο χρονικό διάστημα, οφειλέτες με δάνεια που έχουν εμπράγματη εξασφάλιση θα μπορούν μέσω του εξωδικαστικού να πετύχουν ακόμα μεγαλύτερα κουρέματα έως και 28%.
Μια σημαντική βελτίωση αφορά στη δυνατότητα κατάθεσης αίτησης στον εξωδικαστικό προσώπων που «βαρύνονται» με οφειλές λόγω της συμμετοχής τους σε προσωπικές εταιρείες. Για παράδειγμα, φυσικό πρόσωπο που συμμετείχε παλαιότερα ως ομόρρυθμος εταίρος σε επιχείρηση που δεν λειτουργεί πια, θα μπορεί πλέον να καταθέσει αίτηση στον εξωδικαστικό για ρύθμιση των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος της επιχείρησης που έχει κλείσει προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αναμένεται έτσι να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία εκατοντάδων φυσικών προσώπων που ενώ κατά την επίσκεψή τους στην Εφορία και στα Ταμεία λάμβαναν βεβαίωση οφειλών που είχαν «κληρονομήσει» λόγω της συμμετοχής τους σε εταιρείες, εντούτοις δεν είχαν την δυνατότητα να τις ρυθμίσουν σε έως 240 δόσεις, όπως προβλέπεται μέσω του εξωδικαστικού, αφού δεν ήταν δυνατή η αποτύπωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που θα συνεχίσει να υφίσταται παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες είναι η μη υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών και των servicersστην διαδικασία. Λύση προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως θα δοθεί μόνο για τους ευάλωτους δανειολήπτες, αφού η πρόταση αναδιάρθρωσης της οφειλής των ευάλωτων οφειλετών (εφόσον προηγουμένως έχουν εκδώσει τη βεβαίωση «Ευάλωτου Οφειλέτη» μέσω της σχετικής πλατφόρμας) θα γίνεται κατ’ αρχήν υποχρεωτικά αποδεκτή από τις τράπεζες, τους servicers, το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Έτσι, δεν θα παρατηρείται το φαινόμενο περίπου το 50% των προτάσεων ρύθμισης χρεών των ευάλωτων να απορρίπτονται από τους servicers, οι οποίοι θα μπορούν να προσφεύγουν δικαστικά εφόσον διαθέτουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι ο ευάλωτος κατέθεσε καταχρηστικά αίτηση στον εξωδικαστικό, δηλαδή δεν είναι ευάλωτος.
Αναμένοντας σε κάθε περίπτωση και το ψηφισθέν κείμενο του νόμου, δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε ότι οι κυοφορούμενες αλλαγές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σχετικά με την ένταξη όσων περισσότερων οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η γεωμετρική πρόοδος με την οποία γιγαντώνεται το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους απαιτεί κινήσεις και πρωτοβουλίες «πιο γρήγορες από τη φθορά».