Σύντομος οδηγός για τη ρύθμιση οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία. O Σεπτέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας που οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους σε 120 δόσεις. Με βάση τις δηλώσεις όλων των αρμόδιων φορέων δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ρύθμιση, ούτε αναμένεται να δοθεί παράταση.

Ωστόσο, λόγω των πολλών γραφειοκρατικών κυρίως προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί, αναμένεται να υπάρξει – με ανάλογη νομοθετική ρύθμιση- μια «άτυπη» παράταση προκειμένου αυτά να ξεπεραστούν και να διευκολυνθεί η ένταξη ακόμα περισσότερων ασφαλισμένων που έχουν χρέη σε ασφαλιστικούς φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, όποιος οφειλέτης καταθέσει αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων έως την 30η Σεπτεμβρίου, ακόμα και αν αυτή δεν εγκριθεί άμεσα, δεν θα ακυρωθεί αλλά θα ισχύει κανονικά μέχρι να οριστικοποιηθεί.

Επομένως, είναι σημαντικό, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, όλοι όσοι επιθυμούν τη ρύθμιση των οφειλών τους στα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν καταθέσει τη σχετική αίτηση.

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, οι οφειλές στα ταμεία αγγίζουν τα 40 δις ευρώ και γύρω στα 20 δις εξ αυτών θεωρούνται ως εισπράξιμα. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται να ενταχθούν στη ρύθμιση περί τα 3 δις ευρώ. Ήδη, μετά και τις αλλαγές που έγιναν στις 120 δόσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ  (ν. 4621/2019), έχουν γίνει δεκτές περίπου 95.000 αιτήσεις και έχουν ρυθμιστεί περίπου 1,5 δις ευρώ.

Τα προβλήματα που εντοπίζονται μέχρι στιγμής

à Η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών των ετών πριν το 2017 για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

à Η ένταξη των οφειλών για το 2018 στις 120 δόσεις δεν είναι εύκολη καθώς αυτές δεν έχουν καταστεί ακόμα ληξιπρόθεσμες αφού η εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων από την εκκαθάριση με βάση το εισόδημα του 2018 πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2019. Αμέσως μετά οι οφειλές θα ενταχθούν στο ΚΕΑΟ. Εφόσον όμως κάποιος οφειλέτης ζητήσει να μπει στη ρύθμιση – με τη σχετική προθεσμία να είναι μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη- η «μεταφορά» των οφειλών θα πρέπει να γίνει νωρίτερα και αυτό απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι τα βήματα για την υποβολή της αίτησης;

Ο οφειλέτης μπορεί να μπαίνει στο σύστημα με τα προσωπικά του στοιχεία: ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και κωδικούς Taxisnet. Εκεί θα μπορεί να βλέπει:

α) το συνολικό ποσό οφειλής,

β) το ποσό της οφειλής πριν τον επανυπολογισμό αλλά με τη μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και

γ) το ποσό της οφειλής μετά τον επανυπολογισμό και τη μείωση των προσαυξήσεων κατά 85%.

Εφόσον βεβαιωθεί ότι έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των οφειλών του, μπορεί να προχωρήσει στην οριστική υποβολή της αίτησης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία.

Στη συνέχεια, επίσης ηλεκτρονικά, μέσω πιστοποίησης στο ΚΕΑΟ θα μπορεί να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων που επιθυμεί.

Ιδιαίτερη προσοχή:

à Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ αλλά και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα πρέπει να περιμένουν την ενημέρωση των στοιχείων τους από τα Ταμεία τους καθώς δεν έχει γίνει η εκκαθάριση. Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα βλέπουν αυτόματα το ποσό της οφειλής και ανάλογα αν θα επιλέγουν επανυπολογισμό ή όχι θα μπορούν να προχωρούν την αίτηση.

à Στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (άρα ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) μέχρι 31-12-2018.

à Δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με το νόμο Κατσέλη.

à Μπορούν να ενταχθούν οφειλές που ρυθμίστηκαν μέσω εξωδικαστικού.

Τέλος, η σχετική δυνατότητα δίνεται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2019-εκτός αν δοθεί κάποια μικρή παράταση, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πιθανό, ενώ αν δεν καταβληθούν 2 δόσεις θα χάνεται η ρύθμιση.

Ποια είναι τα «κλειδιά» της ρύθμισης;

  • Η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ το μήνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 30 ευρώ για τους αγρότες. Οι αγρότες δεν εντάσσονται στον επανυπολογισμό, όμως επωφελούνται από 100% διαγραφή των προσαυξήσεων και τόκων.
  • Το επιτόκιο έχει μειωθεί από το 5% στο 3%. Αυτό θα ισχύει αυτόματα για τις αιτήσεις που κατατίθενται από σήμερα και σταδιακά για τις παλιές.
  • Ο ίδιος ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων. Είναι σημαντικό να κάνει τον προγραμματισμό του και στην αρχή να κινηθεί συντηρητικά επιλέγοντας μεγάλο αριθμό δόσεων αφού θα πρέπει να τηρεί τη ρύθμιση. Στην πορεία, αν τα οικονομικά του πάνε καλύτερα, θα μπορεί να ζητήσει μείωση του αριθμού των δόσεων.

Πώς θα μπορέσετε να προχωρήσετε τη διαδικασία συνταξιοδότησης μέσω των 120 δόσεων;

Είναι αλήθεια ότι λόγω κρίσης, πολλοί ασφαλισμένοι δεν κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα αυτές να διογκωθούν και πλέον να μην μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Πλέον, μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης, παρέχεται δικαίωμα συνταξιοδότησης εφόσον το ποσό που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό θα είναι κάτω από τα σχετικά όρια, δηλαδή:

  • 15.000 ευρώ για ασφαλισμένους πρώην ΕΤΑΑ
  • 20.000 ευρώ για ασφαλισμένους πρώην ΟΑΕΕ
  • 6.000 ευρώ για ασφαλισμένους πρώην ΟΓΑ.

Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων αγγίζει τις 80.000.

Αυτός είναι ένας σύντομος οδηγός για τη ρύθμιση οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας.