Όλα τα «αγκάθια» του εξωδικαστικού μηχανισμού που ενδέχεται να επηρεάσουν την «λειτουργικότητά» του αν δεν αλλαχτούν, παρουσιάζει στο matrix24.gr ο δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, Δημήτρης Μπούκας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του έμπειρου δικηγόρου, υπάρχουν 5 σημεία-κλειδιά που καθιστούν δυσλειτουργικό το νέο νόμο.

Αναλυτικά, η ανάλυση του Δημήτρη Μπούκα έχει ως εξής:

«Μετά από πολύμηνη αναμονή και νομοτεχνικές παρεμβάσεις -ήσσονος σημασίας- της τελευταίας στιγμής, η ψήφιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών αποτελεί γεγονός.

Βέβαια, η ισχύς του νόμου θα ξεκινήσει τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όταν και θα είναι έτοιμη (;) η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τα πολλά και ουσιαστικά αιτήματα των φορέων της αγοράς για σημαντικές αλλαγές που θα έπρεπε να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να ανακύπτουν σημαντικά προβλήματα πριν ακόμα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νόμος, τα οποία ενδεχομένως να «τορπιλίσουν» τη διαδικασία:

1. Το σημαντικότερο «αγκάθι» φαίνεται πώς θα είναι η επικύρωση του πρακτικού συμφωνίας από τα Πολυμελή Πρωτοδικεία.

Παρά τη ρητή διαβεβαίωση του υπουργού περί αλλαγής της επίμαχης διάταξης, δεν υπήρξε καμία τροποποίηση.

Αυτό θα κοστίσει σε χρόνο αφού υπολογίζεται πώς η περίοδος των 5 μηνών που προβλέπει ο νόμος θα καταλήξει γράμμα κενό περιεχομένου, με τις καθυστερήσεις να αγγίζουν ακόμα και τους 18 μήνες.

2. Πολλούς προβληματισμούς γεννά και ο περιορισμένος αριθμός των συντονιστών-διαμεσολαβητών που ορίζει ο νόμος αφού με βάση τους γεωγραφικούς και ποσοτικούς περιορισμούς που τίθενται, αναμένεται να αξιοποιηθούν μόνο 320.

Ωστόσο, όταν οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κάνουν λόγο για 400.000 επιχειρήσεις που μπορούν να υπαχθούν, οι 1.250 υποθέσεις που θα αντιστοιχούν στον κάθε συντονιστή καθιστούν εκ των πραγμάτων αδύνατη τη διεκπεραίωση όλων αυτών των αιτήσεων.

3. Ένα ακόμα ζήτημα που αφορά στους διαμεσολαβητές που θα κληρωθούν για να στελεχώσουν το μητρώο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι η χαμηλή αμοιβή που προβλέπεται.

200 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις και 400 ευρώ για τις μεγάλες, κρίνονται αμοιβές εκτός πραγματικότητας αν υπολογίσουμε τα πολλά στάδια της διαδικασίας και τον όγκο των προς εξέταση εγγράφων.

4. Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της κάθε αίτησης είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εξάλλου, για οφειλές από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη, άρα είναι ένα σημαντικό ζήτημα πότε θα ξεκινήσει η διευθέτηση αυτών των αιτήσεων.

Επιπροσθέτως, για τις υπόλοιπες αιτήσεις, δίνεται η δυνατότητα και έγγραφης κατάθεσης μέχρι τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Τι θα γίνει όμως όταν θα πρέπει να περαστούν ταυτόχρονα παλαιότερες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί εγγράφως και νέες αιτήσεις;

5. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το ζήτημα της διάταξης για το «ακαταδίωκτο» στελεχών τραπεζών και λειτουργών του Δημοσίου που θα μετέχουν στη διαδικασία.

Το θέμα αυτό ήταν ψηλά στη λίστα των συζητήσεων του τελευταίου τριημέρου μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, οπότε αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η σχετική πρωτοβουλία από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης».