Διαμεσολάβηση: λύση (κοινής) λογικής

Την ώρα που το τρίτο κύμα της έξαρσης του covid-19 είναι προ των πυλών, δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.

Σίγουρα, στην παρούσα φάση το ζητούμενο είναι η διασφάλιση της υγείας όλων. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πώς αργά ή γρήγορα θα υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ. Και τότε θα πρέπει να αναμετρηθούμε με τα απότοκα της κρίσης.

Ένας από τους πολλούς τομείς που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα είναι και αυτός της Δικαιοσύνης.

Τα δικαστήρια επί της ουσίας παραμένουν κλειστά από τον περασμένο Μάρτιο με αποτέλεσμα χιλιάδες υποθέσεις να παραπέμπονται προς επίλυση στις καλένδες. Ο κορονοϊός έφερε στην επιφάνεια χρόνιες παθογένειες του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.  

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2020 (εταιρεία aboutpeople για λογαριασμό του news24/7) το 34,4% των ερωτηθέντων ανέφερε ως δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα τις «καθυστερήσεις στη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης», με πρώτο τις «παρεμβάσεις από ισχυρούς παράγοντες», ενώ το 7,2% υπογράμμισε το οικονομικό κόστος για να εμπλακείς σε δίκη.

Η διαμεσολάβηση, εκτός από «λύση πολιτισμού» θα μπορούσε να αποτελέσει και «λύση (κοινής) λογικής» με άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Φιλικό περιβάλλον μακριά από τις δικαστικές αίθουσες, γρήγορη και ευέλικτη διαδικασία, μείωση άσκοπων μετακινήσεων και εξόδων, λύση από τα ίδια τα μέρη προς το συμφέρον τους.

Για να ισχύσουν βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ουσιαστικό και όχι τυπικό-τυπολατρικό όπως τείνει να εξελιχθεί (κακώς) μέσω του θεσμού της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας όπως ορίζει ο νόμος 4640/2019.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, πώς υπήρξε ρητή πρόβλεψή της σε όλα τα πρόσφατα νομοθετήματα που έρχονται να αλλάξουν άρδην το τοπίο διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους.

Αρχικά στο νόμο 4738/2020 για «τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας», το περίφημο νέο πτωχευτικό δίκαιο, στο στάδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και συγκεκριμένα στο άρθρο 15 προβλέπεται το δικαίωμα του οφειλέτη να καταθέσει αίτημα διαμεσολάβησης εντός δέκα ημερών από τη λήψη πρότασης.

Ωστόσο, για να προχωρήσει, θα πρέπει το αίτημα να γίνει δεκτό από την πλειοψηφία των χρηματοδοτικών φορέων. 

Στη συνέχεια, στο νόμο 4745/2020 για την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου 3869/2010, του περίφημου νόμου Κατσέλη, προστέθηκε το άρθρο 4ΙΕ με το οποίο σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, κάθε διάδικος έχει τη δυνατότητα να προσκαλέσει τους υπόλοιπους διαδίκους, τους πιστωτές ή τον αιτούντα, σε απόπειρα εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς με διαμεσολάβηση. 

Κανείς δεν αμφιβάλλει πώς μάλλον ελάχιστες θα είναι οι περιπτώσεις που θα οδηγηθούν σε διαδικασία διαμεσολάβησης.

Ωστόσο, πλέον τα μέσα και οι δυνατότητες υφίστανται, οπότε δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων θα πρέπει να περάσει μέσα από μια γρήγορη και ευέλικτη διαδικασία που θα οδηγήσει σε win- win αποτελέσματα και για τους δανειολήπτες αλλά και για τους πιστωτές.

Οι συνθήκες είναι ώριμες όπως αποτυπώνεται και στην προαναφερθείσα έρευνα αφού το 61,9% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά το θεσμό της διαμεσολάβησης. 

Εκτός όμως από τη ρύθμιση χρεών, η διαμεσολάβηση μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στις οικογενειακές διαφορές.

Ήδη, στο προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, το οποίο έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας για τους λάθος λόγους, φαίνεται πώς θα υπάρχει διάταξη για προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των γονέων μέσω της διαμεσολάβησης.

Σε μια διαδικασία που διακυβεύονται αρκετά και τις περισσότερες φορές,  η ψυχική και συναισθηματική υγεία των παιδιών, η αποφυγή των συγκρούσεων των συζύγων και ο κατευνασμός των έντονων συναισθημάτων παραμένουν ζητούμενα. 

Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται πώς η πολυπόθητη αλλαγή κουλτούρας στην επίλυση των διαφορών έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στην ελληνική κοινωνία. Τώρα το στοίχημα είναι να περάσουμε από τα …ευχολόγια στις πράξεις. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *