Έφτασε η στιγμή να γίνει υποχρεωτική η διαμεσολάβηση

Έφτασε η στιγμή να γίνει υποχρεωτική η διαμεσολάβηση καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών απαιτούνται περίπου 5 χρόνια και 2,5 δικαστήρια- χωρίς να υπολογίζονται οι εξώδικες ενέργειες- για να εισπράξει κάποιος το 10% της αρχικής του απαίτησης που διεκδικούσε δικαστικά, αντιλαμβανόμαστε πώς η ανάγκη να βρεθεί μια άλλη μορφή επίλυσης διαφορών.

Και όμως, ενώ ήδη από το 2010 υπάρχει ο θεσμός της διαμεσολάβησης μόνο το 20% των επιχειρήσεων και των πολιτών γνωρίζει για τη χρησιμότητά του.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την πανελλήνια έρευνα του Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών (Σ.Ε.ΔΙ) σχετικά με την αξιολόγηση και τις προοπτικές της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα που έλαβε χώρα μεταξύ των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Είναι η πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτυπωθεί η άποψη των διαμεσολαβητών για τα κρίσιμα ζητήματα της διαμεσολάβησης.

Είναι χαρακτηριστικό πώς από τις απαντήσεις της έρευνας προκύπτει ότι ο θεσμός είναι σε αδράνεια καθώς σε ποσοστό 88% διαπιστώνεται έλλειμμα στους τρόπους προώθησης της διαμεσολάβησης.

Οι διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές αξιολογούν αρνητικά τα Επιμελητήρια, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, την Επιτροπή Πιστοποίησης διαμεσολαβητών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δηλαδή όλους τους θεσμούς που έχουν την αρμοδιότητα ανάδειξης, υποστήριξης και προώθησης της διαμεσολάβησης,  βαθμολογώντας τους λίγο πάνω από 3 στην κλίμακα του 10. Τη βάση του 5 περνούν μόνο τα Κέντρα Κατάρτισης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι απολύτως λογικό λοιπόν το 93% των ερωτηθέντων να συμφωνεί με μια νομοθετική ρύθμιση υποχρεωτικής ενημέρωσης των μερών.

Επί της ουσίας δηλαδή, τα μέρη θα προσέρχονται σε έναν διαμεσολαβητή όπου μετά την ενημέρωσή τους θα αποφασίζουν αν επιθυμούν ή όχι να επιλύσουν τη διαφορά τους με διαμεσολάβηση.

Αν δεν το επιθυμούν, θα λαμβάνουν μια βεβαίωση από τον διαμεσολαβητή την οποία θα προσκομίζουν κατά την άσκηση ενδίκων μέσων.

Μάλιστα, προκειμένου να υπάρξει και κάποια κινητροδότηση στους δικηγόρους που εκ του νόμου έχουν υποχρεωτική παρουσία στην όλη διαδικασία και μέχρι στιγμής δεν συμβάλλουν στην προώθηση του θεσμού, οι διαμεσολαβητές που ρωτήθηκαν είναι σύμφωνοι σε ποσοστό 82,6% να υπάρξει ένα φορολογικό κίνητρο, δηλαδή να υπάγεται η αμοιβή του δικηγόρου που οδηγεί τον πελάτη του σε διαμεσολάβηση, σε χαμηλότερο ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, το 93% θεωρεί πώς η διαμεσολάβηση πρέπει να εισαχθεί και σε διοικητικές διαφορές, ζήτημα που αποτελεί ήδη αντικείμενο εξέτασης σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και ομάδες εργασίας.

Βέβαια, ένα δείγμα της δυνατότητας επέκτασης της διαδικασίας δίνει έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση το νόμο 4469/2017.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι οι διαμεσολαβητές θεωρούν πώς η χρησιμοποίησή τους στον παραπάνω νόμο, τον γνωστό ως Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών θα συμβάλλει στην προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης, παρά το γεγονός της ύπαρξης αριθμητικών και γεωγραφικών περιορισμών αλλά και του συντονιστικού και όχι ουσιαστικού ρόλου τους στη διαδικασία.

Η διαφορετική όμως κουλτούρα στην επίλυση διαφορών είναι τελικά θέμα παιδείας.

Γι’ αυτό το λόγο το 92% των ερωτώμενων έθεσε το ζήτημα της αναβάθμισης της διαμεσολάβησης προτείνοντας να αποτελέσει γνωστικό πεδίο σε πανεπιστημιακές σχολές (ο πληθυντικός χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα για να μην υπάρξει περιορισμός μόνο στις νομικές σχολές) ώστε να δημιουργηθούν γενιές πολιτών με συνείδηση και γνώση του θεσμού.

Από τα ευρήματα της έρευνας, προκύπτει αβίαστα λοιπόν ότι χρειάζονται πιο τολμηρές και αποφασιστικές ενέργειες για την προώθηση της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα.

Είναι κρίμα να μένει αναξιοποίητος ένας θεσμός που θα δίνει τη δυνατότητα να επιλύονται κάθε χρόνο χιλιάδες υποθέσεις, απλά, γρήγορα και οικονομικά με τεράστια οφέλη για πολίτες αλλά και επιχειρήσεις.

Ήρθε επομένως το πλήρωμα του χρόνου, ώστε η διαμεσολάβηση να αποτελέσει το υποχρεωτικό στάδιο πριν από κάθε προσφυγή στις αίθουσες των δικαστηρίων.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *