Η τελευταία ευκαιρία για τις 120 δόσεις

Η τελευταία ευκαιρία για τις 120 δόσεις. Πολλές και ουσιαστικές αλλαγές έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ εν γένει στο φορολογικό σύστημα και ειδικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να ψηφιστούν εντός των επόμενων ημερών.

Είναι η τελευταία ευκαιρία

Μάλιστα, όπως τόνισε τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αυτή αναμένεται να είναι η τελευταία ευκαιρία προκειμένου να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους οι φορολογούμενοι.

Βέβαια, ανάλογες εξαγγελίες έχουν γίνει και στο παρελθόν (πχ το 2015 με τη ρύθμιση των 100 δόσεων) ωστόσο, αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης ταυτίζονται με τις πιέσεις των θεσμών.

Τι αλλάζει

Ένα σημαντικό ζήτημα που πρόκειται να αλλάξει με το επερχόμενο νομοσχέδιο είναι αυτό του επιτοκίου που βαρύνει τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις που δοσοποιούν τις οφειλές τους σε βάθος χρόνου, το οποίο σήμερα είναι στο 5% και αναμένεται να πέσει στο 3%, κάτι το οποίο αυτομάτως σημαίνει μικρότερο ποσό τόκων που θα πληρώσουν μέχρι το τέλος της ρύθμισης οι φορολογούμενοι.

Ακόμα, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή θα μειωθεί από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα στα 20 ευρώ, σε μια προσπάθεια να μείνουν όσο το δυνατό περισσότεροι οφειλέτες συνεπείς στη ρύθμιση που θα επιλέξουν, ενώ για αυτό το λόγο αναμένεται να καταργηθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια που υπήρχαν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα για πολλούς πολίτες οι 120 δόσεις να παραμένουν άπιαστο όνειρο.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς ένα σημαντικό ζητούμενο των ως άνω αναφερομένων αλλαγών είναι η διατήρηση της ρύθμισης για την πλειοψηφία των οφειλετών, αφού το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πώς αρκετοί είναι αυτοί που ρυθμίζουν μεν τις οφειλές τους, ωστόσο δεν μπορούν να τις αποπληρώνουν σε βάθος χρόνου.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι θεσμοί είναι ανέκαθεν αρνητικοί σε τέτοιου είδους παροδικές ρυθμίσεις που «ανατρέπουν την κουλτούρα πληρωμών».

Επιπλέον, με τις προωθούμενες αλλαγές, θα ανοίξει η βεντάλια των ρυθμίσεων και για τις επιχειρήσεις που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. Ευρώ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πώς μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, η προηγούμενη κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε δώσει-θεωρητικά- τη δυνατότητα και στις επιχειρήσεις που είχαν οφειλή μέχρι 2 εκ. ευρώ να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ωστόσο, αυτό περισσότερο ως κίνηση εντυπωσιασμού έγινε παρά ουσίας αφού πρακτικά ούτε οι σχετικές εγκύκλιοι και αποφάσεις εκδόθηκαν ώστε να γίνει πράξη, ούτε ήταν ουσιαστικά δυνατό να προχωρήσει αφού το κούρεμα των προσαυξήσεων θα ήταν ελάχιστο για όσους επέλεγαν τον μέγιστο αριθμό δόσεων.

Ποια είναι τα θετικά

Στα θετικά συγκαταλέγεται και η ενίσχυση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία όσοι εντάσσονται στη ρύθμιση και την τηρούν θα απολαμβάνουν αναστολή των  κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Εξίσου συμβολική αλλά και ουσιαστική θα είναι και η διάταξη για την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών, σύμφωνα με την οποία όσοι τηρήσουν στον ακέραιο τη ρύθμιση θα δουν να τους επιστρέφεται ένα ποσοστό των τόκων που πλήρωσαν για την οφειλή τους.

Είναι μια επιβράβευση για όλους αυτούς που παρά την κρίση, έβρισκαν τον τρόπο να μένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.

Με βάση τα παραπάνω, είναι ευκόλως αντιληπτό ότι έχει δημιουργηθεί ένα κύμα αισιοδοξίας στην αγορά, ενώ με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες αναμένεται τους επόμενους μήνες και η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος (νέα φορολογική κλίμακα, μειώσεις φόρων στα μερίσματα κλπ).

Είναι σημαντικό, ανάλογες ουσιαστικές κινήσεις να υπάρξουν και για τη μείωση των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων με την αναμόρφωση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *