Πλειστηριασμοί και ευάλωτοι οφειλέτες: Τι ισχύει;

“Σήμερα υφίσταται προστασία από τους πλειστηριασμούς; Ανατρέχοντας κάποιος στην σχετική πλατφόρμα θα βρει αναρτημένους πάνω από 4.150 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2021. Εξαιρούνται όσοι οφειλέτες είναι πυρόπληκτοι και όσοι εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών. Ωστόσο, ο ευάλωτος οφειλέτης θα πρέπει να εκδώσει σχετική βεβαίωση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει ενεργοποιήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αρκεί είτε να έχει κηρυχθεί σε πτώχευση ή να επίκειται πλειστηριασμός ή να έχει καταρτιστεί σύμβαση αναδιάρθρωσης.”

Καθώς προσπαθούμε να ιχνηλατήσουμε την «νέα κανονικότητα» μετά την πανδημία σε όλους τους τομείς, πολλοί δανειολήπτες αρχίζουν να ανησυχούν για την πορεία αποπληρωμής των οφειλών τους και την προστασία της κατοικίας τους, αφού από την 1η Ιουνίου υπήρξε πλήρης άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς. Τα προγράμματα αναστολής δόσεων που έτρεξαν οι τράπεζες, η επιδότηση δόσεων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων (Γέφυρα 1 και 2) και το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων «Ηρακλής» αποτέλεσαν ένα «μαξιλάρι ασφαλείας».

Πλέον όμως, βαίνουν σιγά-σιγά προς το τέλος τους. Δεν είναι τυχαίο πώς από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος Γέφυρα 1 -για τα στεγαστικά δάνεια- έως 3 μήνες. Η πλήρης εφαρμογή του ν. 4738/2020, τόσο ως προς την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών όσο και ως προς το πεδίο της πτώχευσης έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, δίνοντας προτεραιότητα στη ρύθμιση του χρέους. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η πτώχευση είναι μονόδρομος με την ελπίδα της 2η ευκαιρίας μετά από ένα έως τρία χρόνια, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Τα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στην κατοικία τους εφόσον όμως την παραχωρήσουν στον Οργανισμό Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, του οποίου η λειτουργία αναμένεται μετά την άνοιξη του 2022. Ο ευάλωτος οφειλέτης θα πληρώνει ενοίκιο για 12 χρόνια λαμβάνοντας παράλληλα και στεγαστικό επίδομα, ενώ αν καταφέρει να επανακάμψει θα μπορεί να επαναγοράσει (με ασύμφορους μέχρι στιγμής όρους) την κατοικία του. Επομένως, σήμερα υφίσταται προστασία από τους πλειστηριασμούς; Ανατρέχοντας κάποιος στην σχετική πλατφόρμα θα βρει αναρτημένους πάνω από 4.150 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2021.

Εξαιρούνται όσοι οφειλέτες είναι πυρόπληκτοι και όσοι εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών. Ωστόσο, ο ευάλωτο οφειλέτης θα πρέπει να εκδώσει σχετική βεβαίωση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει ενεργοποιήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αρκεί είτε να έχει κηρυχθεί σε πτώχευση ή να επίκειται πλειστηριασμός ή να έχει καταρτιστεί σύμβαση αναδιάρθρωσης. Για να θεωρηθεί κάποιος ευάλωτος θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Έτσι, ο άγαμος θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Για ζευγάρι το εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10.500 ευρώ και η αξία της κατοικίας τις 135.000 ευρώ, για τριμελή οικογένεια το εισόδημα αυξάνεται στις 14.000 ευρώ και αξία κατοικίας στις 150.000 ευρώ ενώ για τετραμελή οικογένεια στις 17.500 ευρώ και 165.000 ευρώ αξία κατοικίας.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, όσοι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα θα πρέπει να επωφεληθούν των δυνατοτήτων που προσφέρει ο νόμος 4738/2020. Είτε με ρύθμιση των οφειλών τους μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών αφού από την υποβολή της αίτησης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Είτε μέσω της έκδοσης της σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη ώστε να αποφευχθεί η διενέργεια πλειστηριασμού.

Δημοσιεύθηκε στο kontranews.gr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *