Πώς θα γίνει η ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Πώς θα γίνει η ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία; Τα «πώς» και τα «γιατί» της βελτιωμένης ρύθμισης των 120 δόσεων αποκαλύπτει ο δικηγόρος-διαμεσολαβητής, Δημήτρης Μπούκας, στο matrix24.gr, απαντώντας σε όλες τις εύλογες ερωτήσεις και «ξεκλειδώνοντας» τα μυστικά της ρύθμισης.

Αναλυτικά, ο Δημήτρης Μπούκας σημειώνει, μιλώντας στο matrix24.gr: «Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν τη δυνατότητα οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης των οφειλών τους μέσω των 120 δόσεων.

Όπως έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους από το κυβερνητικό επιτελείο, αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία και δεν αναμένεται να υπάρξει νέα ρύθμιση. Ήδη, με τις αλλαγές που έγιναν στις 120 δόσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ (ν. 4621/2019) το επιτόκιο μειώνεται από το 5% στο 3%».

Παράλληλα, ο κ. Μπούκας απαντά στις συχνότερες και συνηθέστερες ερωτήσεις, φωτίζοντας και τις «γκρίζες ζώνες» της ρύθμισης. Αναλυτικά, τα «πώς» και τα «γιατί» των 120 δόσεων, όπως τα εκθέτει στο Matrix24.gr ο Δημήτρης Μπούκας έχουν ως εξής:

Πώς υποβάλλεται η αίτηση;

Ο οφειλέτης μπορεί να μπαίνει στο σύστημα τα στοιχεία του: ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και κωδικούς Taxisnet. Εκεί θα μπορεί να βλέπει το ποσό της οφειλής τόσο μετά τον επανυπολογισμό και τη μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% όσο και μόνο μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων.

Εφόσον βεβαιωθεί ότι έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των οφειλών του και ολοκληρώσει τη διαδικασία, στη συνέχεια, επίσης ηλεκτρονικά, μέσω πιστοποίησης στο ΚΕΑΟ θα μπορεί να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων που επιθυμεί.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι;

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ αλλά και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα πρέπει να περιμένουν την ενημέρωση των στοιχείων τους από τα Ταμεία τους καθώς δεν έχει γίνει η εκκαθάριση.

Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα βλέπουν αυτόματα το ποσό της οφειλής και ανάλογα αν θα επιλέγουν επανυπολογισμό ή όχι θα μπορούν να προχωρούν την αίτηση.

Στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (άρα ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) μέχρι 31-12-2018, ενώ δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με το νόμο Κατσέλη. Αντιθέτως μπορούν να ενταχθούν οφειλές που ρυθμίστηκαν μέσω εξωδικαστικού.

Τέλος, η σχετική δυνατότητα δίνεται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2019-εκτός αν δοθεί κάποια μικρή παράταση, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πιθανό, ενώ αν δεν καταβληθούν 2 δόσεις θα χάνεται η ρύθμιση.

Ποια είναι τα σημεία–«κλειδιά» της ρύθμισης;

  • Η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ το μήνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 30 ευρώ για τους αγρότες. Οι αγρότες δεν εντάσσονται στον επανυπολογισμό, όμως επωφελούνται από 100% διαγραφή των προσαυξήσεων και τόκων.
  • Το επιτόκιο έχει μειωθεί από το 5% στο 3%. Αυτό θα γίνεται αυτόματα για τις αιτήσεις που κατατίθενται από σήμερα και σταδιακά για τις παλιές.
  • Ο ίδιος ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων. Είναι σημαντικό να κάνει τον προγραμματισμό του και στην αρχή να κινηθεί συντηρητικά επιλέγοντας μεγάλο αριθμό δόσεων αφού θα πρέπει να τηρεί τη ρύθμιση. Στην πορεία, αν τα οικονομικά του πάνε καλύτερα, θα μπορεί να ζητήσει μείωση του αριθμού των δόσεων.

Πώς συνδέονται οι 120 δόσεις με το δικαίωμα συνταξιοδότησης;

Είναι αλήθεια ότι λόγω κρίσης, πολλοί ασφαλισμένοι δεν κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα αυτές να διογκωθούν και πλέον να μην μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Πλέον, μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης, παρέχεται δικαίωμα συνταξιοδότησης εφόσον το ποσό που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό θα είναι κάτω από τα σχετικά όρια, δηλαδή 15.000 ευρώ για ασφαλισμένους ΕΤΑΑ και 20.000 ευρώ για ΟΑΕΕ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *