Τα 5 «κλειδιά» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό κόκκινων δανείων

Τα 5 «κλειδιά» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό κόκκινων δανείων θα σας αναλύσουμε με το άρθρο που ακολουθεί.

Την ώρα που για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση στην Ελλάδα απαιτούνται περίπου 4,5 χρόνια, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ανοίγει το δρόμο για μια διαδικασία εξεύρεσης λύσης για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων εκτός των αιθουσών των δικαστηρίων. 

Αυτό ενδέχεται να αποτελέσει σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Βέβαια, επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, κάποια σημεία του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» ενδέχεται να τορπιλίσουν την προσπάθεια.

Πρώτο, για να μπορέσει μια επιχείρηση (ατομική, μικρή ή μεγάλη) να υπαχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να είναι βιώσιμη. Τι σημαίνει αυτό;

Για όσες τηρούν απλογραφικό σύστημα να έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων σε μια τουλάχιστον από τις τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα να έχουν τουλάχιστον σε μια από τις τρεις τελευταίες χρήσεις θετικό αποτέλεσμα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή καθαρή θετική θέση.

Δεύτερο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μένουν εκτός της σχετικής ρύθμισης καθώς ο νομοθέτης θεωρεί ότι καλύπτονται από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Επί της ουσίας λοιπόν, 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν για ακόμη μια φορά το τρένο της ανάκαμψης να τους προσπερνά.

Τρίτο, η πρόβλεψη του νόμου που απαγορεύει σε μια επιχείρηση να υπαχθεί στην ως άνω εξωδικαστική διαδικασία αν το 85% των συνολικών οφειλών της ανήκει σε έναν πιστωτή επιβραβεύει επί της ουσίας τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και τιμωρεί όσους προσπαθούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους -έστω και με καθυστέρηση- απέναντι σε έναν πιστωτή.

Τέταρτο, την ώρα λοιπόν που ο στόχος για κάθε οφειλέτη είναι να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του 60% των πιστωτών του (τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές), οι προσπάθειές του ενδέχεται να πέσουν στο κενό λόγω της παράλειψης διάταξης που θα παρέχει ασυλία στα στελέχη των τραπεζών και στους δημοσίους υπαλλήλους που θα εμπλακούν στις συζητήσεις ρύθμισης οφειλών.

Πέμπτο, ο οφειλέτης, για να μπορέσει να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου, καλείται να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού του απορρήτου. Πόσοι προτίθενται να το πράξουν; Είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί.

Την όλη διαδικασία θα αναλάβουν να συντονίζουν διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ένας θεσμός που παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε ισχύ από το 2010 δεν έχει αναγνωριστεί από την ελληνική κοινωνία που προτιμά την προσφυγή στα δικαστήρια.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *