Έρχονται αλλαγές στη χορήγηση «χρυσής βίζας»

Έρχονται αλλαγές στη χορήγηση «χρυσής βίζας». Αλλαγές σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της «χρυσής» βίζας ώστε να επεκταθεί η χορήγηση της σε περισσότερα άτομα που επιθυμούν να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα 

Την ίδια ώρα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανθρωπογεωγραφία των επενδυτών που έχουν ήδη αποκτήσει τη χρυσή βίζα στη χώρα μας από το 2013, όπως επίσης και πως έχει επηρεαστεί η αγορά ακινήτων από τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Τον Απρίλιο του 2013 η τότε κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή τον νόμο 4146. Επρόκειτο για ένα νόμο ο οποίος αφορούσε στη διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις.

Επί της ουσίας, η Ελλάδα ακολούθησε την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, η Κύπρος κλπ. θέτοντας το χαμηλότερο όριο σε σχέση με όλους.

Δηλαδή, όποιος αλλοδαπός επενδυτής επιθυμούσε να επενδύσει στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει άδεια παραμονής, εάν αγόραζε κάποιο ακίνητο του οποίου η αξία ξεπερνούσε τις 250.000 ευρώ. Η  άδεια παραμονής θα ανανεωνόταν βάσει του νόμου κάθε πέντε χρόνια.

Το ίδιο δικαίωμα θα μπορούσαν να αποκτήσουν και όσοι πολίτες τρίτων χωρών είχαν μισθώσει ξενοδοχεία ή επιπλωμένες τουριστικές κατοικίες για τουλάχιστον 10 χρόνια, των οποίων η αξία ξεπερνούσε επίσης τις 250.000 ευρώ.

Η «χρυσή» αυτή βίζα, όπως ονομάστηκε από μερίδα του τύπου παρείχε το δικαίωμα μετακίνησης στον επίδοξο επενδυτή στις χώρες της ζώνης Σένγκεν. Δίχως ωστόσο να μπορεί να εργαστεί στις χώρες που μετακινείται.

Αλλάζουν τα κριτήρια

Πέντε και πλέον χρόνια από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται την επέκταση της δυνατότητας απόκτησης της άδειας παραμονής σε όσους επενδύσουν όχι μόνο σε ακίνητα αλλά και σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, κρατικά ομόλογα κλπ.

Η επέκταση θα συνοδεύεται όμως σύμφωνα με πληροφορίες και από ανάλογη αύξηση του ποσού για την απόκτηση ακινήτου που θα φτάσει τις 500.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί επένδυση μεγάλης αξίας κατά τα κυπριακά πρότυπα. Κάτι τέτοιο ωστόσο συναντά δυσκολίες και δε γίνεται δεκτό από τις Βρυξέλλες.

Τα οφέλη για τους επενδυτές

Η απόκτηση της «χρυσής βίζας» παρέχει μεγάλα οφέλη στους υποψηφίους επενδυτές. Καταρχήν, όπως επισημαίνει στο politik.gr ο δικηγόρος, διαμεσολαβητής και συντονιστής του Ν. 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών κ. Δημήτρης Μπούκας, ο οποίος ασχολείται αρκετά με θέματα που αφορούν την επενδυτική βίζα: «Μέσω της άδειας του αγοραστή μπορούν να λάβουν αντίστοιχη άδεια τόσο η σύζυγος όσο και τα τέκνα έως 24 ετών αλλά και οι ανιόντες του δικαιούχου και της συζύγου του, δηλαδή γονείς και πεθερικά».

Επιπλέον όσοι αποκτούν τη χρυσή βίζα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς κανέναν περιορισμό εντός των 26 χωρών που ανήκουν στη συνθήκη του Σένγκεν.

Στα οφέλη θα πρέπει να προστεθεί και το αίσθημα ασφάλειας που παρέχει αυτή στιγμή η Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ για ορισμένες κατηγορίες αγοραστών προερχόμενων από τη Μέση Ανατολή, η εγγύτητα της Μεσογείου είναι σημαντική.

Ένα ακόμη όφελος έχει να κάνει και με την υπουργική απόφαση 130181/27-3-2018 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Όπως εξηγεί στο politik.gr o κ. Μπούκας, με την υπουργική απόφαση αυτή «προστέθηκε η άδεια διαμονής ιδιοκτήτη ακινήτου στους τίτλους οριστικής διαμονής που γίνονται δεκτοί για πολιτογράφηση αλλοδαπών».

Η ανθρωπογεωγραφία των επενδυτών

Σε ότι αφορά την ανθρωπογεωγραφία των αγοραστών – επενδυτών, από το 2013 μέχρι και τα τέλη του 2017 έχουν δοθεί 2305 άδειες παραμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Από αυτές οι 1011 αφορούσαν σε Κινέζους επενδυτές, οι 395 σε Ρώσους, οι 222 σε Τούρκους, ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν την Αίγυπτο το Λίβανο, την Ουκρανία, το Ιράκ, τη Συρία, την Ιορδανία και το Ιράν.

Σε ότι αφορά τις άδειες χορηγήσεων διαμονής σε επενδυτές αγοραστές ακινήτων και τα μέλη των οικογενειών τους ανέρχονται συνολικά σε 12.463.

Από αυτές οι 35 άδειες αφορούσαν το 2013, οι 886 το 2014, οι 2.146 το 2015, οι 3.697 το 2016 και οι 5.699 το 2017.

Αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία αυτών των επενδύσεων καθώς δεν είναι μόνο η αγορά του ακινήτου αλλά και τα οφέλη για την οικονομία από την κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας.

Στην κορυφή οι παραθαλάσσιες περιοχές

Σε ότι αφορά τις περιοχές που επιλέγουν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο οι υποψήφιοι επενδυτές, αυτές είναι κυρίως οι παραθαλάσσιες.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα άλλο κριτήριο για την αγορά αποτελεί το κατά πόσο και άλλοι ομοεθνείς επενδυτές έχουν αγοράσει κάποιο ακίνητο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά τις όποιες τονωτικές ενέσεις που έχει παράσχει η χρυσή βίζα οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων παραμένουν.

«Παρατηρούμε ότι η «golden visa» και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb έχουν τονώσει την αγορά του real estate, η οποία όμως συνεχίζει να πιέζεται τόσο από το μεγάλο απόθεμα ακινήτων σε μη προνομιούχες περιοχές όσο και από την αβεβαιότητα αναφορικά με την εκποίηση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οφειλετών με «κόκκινα δάνεια» τονίζει στο politik.gr o κ. Μπούκας, o οποίος συμπληρώνει πως «είναι λογικό, οι επίδοξοι αγοραστές να αναζητούν ακίνητα σε περιοχές κοντά στη θάλασσα ή έχουν ήδη δημιουργηθεί κάποιες μικρές κοινότητες ομοεθνών τους (π.χ. Κινέζοι και Ρώσοι στα νότια προάστια κλπ) ή ακόμα και το κέντρο της πόλης.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο πόσοι υποψήφιοι επενδυτές θα καταφέρει να προσελκύσει η χώρα μας μετά τις αλλαγές που προωθούνται, ώστε να κριθεί εάν τελικά θα είναι επιτυχημένες.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *